Nye Munchmuseet

Nytt Munchmuseum i Bjørvika

 

Oslo kommune har vedtatt å bygge et nytt museum i Bjørvika for kunstsamlingen til Edvard Munch. Det nye museet skal bli et signalbygg i Oslo som skal huse kommunens fantastiske Munchsamling på nærmere 28 000 kunstverk. I tillegg skal det inneholde Stenersens, Amaldus Nielsens og Ravensbergs samlinger, og vil ha kapasitet til å ta imot større internasjonale utstillinger.

Byggeperiode: 2015 - 2019
Museet åpner for publikum: 2020
Prosjektnavn: Lambda

 

Se flere animasjoner og videoer her

Bakgrunn

 

Plan- og designkonkurransen for nytt Munchmuseum med Stenersenmuseets samlinger ble vunnet av det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos (nå: estudio Herreros) våren 2009, med konseptet Lambda. Grunnarbeidene startet opp i oktober 2015.

 

Hvordan blir det nye museet?

 

Bygget

Det nye Munchmuseet er basert på ideen om et vertikalt museum som organiserer hovedfunksjonene i høyden. Det gir driftsmessige fordeler, skaper god lesbarhet for de besøkende, og innbyr til allsidig bruk med stor fleksibilitet.
 
Bygget består av et tårn på 13 etasjer omkranset av et podium på 3 etasjer.

I podiet er det publikumsarealer med lobby, arealer for skiftende utstillinger, leserom og forskningsbibliotek. Tårnet fungerer som et kombinert museums- og publikumstårn, og er delt i to med en statisk og en dynamisk del. Den statiske delen er der kunstverkene skal oppbevares og vil romme blant annet utstillingssaler, lokaler for konservering og administrasjon. Den dynamiske delen av tårnet strekker seg i hele byggets høyde og gir et vertikalt offentlig rom med utsyn over byen og kontakt med museets kjernefunksjoner. Denne delen vil inneholde sirkulasjons - og pausearealer for publikum samt adkomst til utstillingssalene, og her vil fasaden være gjennomskinnelig slik at de besøkende hele tiden har kontakt med byen og landskapet utenfor. Transporten mellom de to delene vil kunne oppleves som en kunstreise i seg selv.

Fasaden

Bygget er kledd med en perforert aluminiumsfasade som ivaretar dagslys og utsyn, samtidig som det gir bygget karakter og identitet. Fasaden vil speile både det naturlige og kunstige lyset, og føre til at det nye Munchmuseet endrer karakter gjennom døgnet, året og i forhold til hvilket perspektiv du ser det i.

 

Byplan og arkitektur

Museet er plassert på felt B5 i Bjørvikaplanen, ytterst på Paulsenkaia og sydøst for Operaen. Museets volumoppbygging og arkitektoniske grep er godt avstemt i forhold til Operaens karakteristiske form. Plasseringen bidrar til at Munchmuseet og Operaen fremstår som fristilte og individuelle bygg i fjordrommet.

Muncmuseet - takterrasse mot øst

Muncmuseet - takterrasse mot øst

  • thumbnail
  • thumbnail
  • thumbnail

Anbefalningen din har blitt sendt

En anbefalning per e-post har blitt sendt til mottakeren du oppga.

Miljø og energi

Kulturbyggene i Bjørvika er sertifisert som miljøfyrtårn.
Byggene er FutureBuilt-prosjekter og støttes av Enova SF.
Enova logo FutureBuilt logo Miljøfyrtårn logo

Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Olav Vs gate 4
0161 OSLO

kulturbyggene@kid.oslo.kommune.no
 

OSLO KOMMUNE