Unik fasade gir særpreget identitet til det nye Munchmuseet

50 meter opp i høyden dirigeres et tonn tunge glassflater på plass med millimeterpresisjon

50 meter opp i høyden dirigeres et tonn tunge glassflater på plass med millimeterpresisjon, mens bølgende, perforerte aluminiumsplater legges som en luftet, solavskjermende værhud rundt det nye signalbygget i Bjørvika.

Sertifiserte fasadeklatrere på Oslos luftigste arbeidsplass
På det som for tiden må være Oslos luftigste arbeidsplass, jobbes det intensivt med å kle det nye Munchmuseet inn i sin egen uttrykksfulle ham. Det mest nervepirrende er arbeidet med å innglasse det skråstilte utsiktspunktet, også kalt miradoren, i toppen av bygget. Her skal rundt 200 glassflater, de største opptil 3 meter brede og 4,5 meter høye, på plass. Festet til en kraftig sugekopp, blir de 950 kilo tunge vindusflatene heist rundt 50 meter opp i lufta med vinsj, styrt på plass og festet trygt av fasademontører og sertifiserte fasadeklatrere (tilkomstteknikere) i fellesskap.

– Vi har kompetente folk på plass og full kontroll, men dette er et utfordrende arbeid som krever svært god planlegging og millimeterpresisjon, forteller direktør og byggherre Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Totalt består fasaden av nærmere 400 tonn glass og rundt 4 000 bølgende aluminiumspaneler i ulike størrelser og perforeringer.

Foto: Foto:Thomas Horgen, Høyden AS.

 

Inspirert av krusningene på fjorden
Fasadeløsningen av glass og bølgende aluminiumspaneler er utviklet med en ambisjon om å gi Munchmuseet en sterk karakter og skape et landemerke i Oslo hvor man kan oppleve Norges største kunstner gjennom tidene i et bygg med høy arkitektonisk kvalitet.

Den åpne og inkluderende glassfasaden i vrimleområdene i bygget skal ivareta behovet for dagslys og utsyn. Gjennom platene, som er gjennomhullede i ulik grad, vil det være mulig for publikum å visuelt knytte den innvendige museumsopplevelsen sammen med det ytre fjordlandskapet i Bjørvika. I miradoren, som er det viktigste utsiktspunktet, vil det bare være klart glass.


Inspirert av bølgene som kruser seg på vannet i fjorden i store og mindre bølgespill, skal panelene i eloksert, matt aluminium kruse seg rundt kunstopplevelsene i det 13 etasjers høye bygget. De buede panelene vil danne en egen rytme på bygningskroppen, der bølgemønster og grad av perforering varierer og gir spennende spill i form av lysere og mørkere fasade.

– Fasaden til det nye museet vil i tillegg spille på lag med både det naturlige og kunstige lyset, og byggets arkitektoniske uttrykk kommer til å skifte gjennom hele døgnet, med årstidene og i forhold til hvilket perspektiv man ser det i, forteller Eli Grimsby.

Sertifiserte fasadeklatrere på Oslos luftigste arbeidsplass. Foto: Thomas Horgen, Høyden AS

Sertifiserte fasadeklatrere på Oslos luftigste arbeidsplass. Foto: Thomas Horgen, Høyden AS

  • thumbnail
  • thumbnail
  • thumbnail
  • thumbnail
  • thumbnail
  • thumbnail
  • thumbnail

Anbefalningen din har blitt sendt

En anbefalning per e-post har blitt sendt til mottakeren du oppga.

Miljø og energi

Deichman Bjørvika og det nye Munchmuseet er forbildeprosjekter i FutureBuilt.      
Logo: Oslo kommune